Afgelopen dinsdag 17 maart 2020 heeft het kabinet een noodloket geopend voor ondernemers in de sectoren voor wie de gezondheidsmaatregelen fatale gevolgen hebben, waaronder ondernemers in de horeca, reisbranche en schoonheidssalons. Inmiddels is er ook een noodloket geopend voor zzp-ers.

Het noodloket voor sectoren die enorme gevolgen ondervinden vanwege de gezondheidsmaatregelen wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemers. Ondernemers die hiervoor in aanmerking komen, kunnen een eenmalige gift ontvangen van € 4.000,00. Om in aanmerking te komen mag de zaak niet in eigen huis gevestigd zijn en moet de onderneming aan de MKB-definitie voldoen. Verdere eisen (bijv. welke sectoren precies in aanmerking komen) en de aanvraagprocedure worden momenteel door de overheid uitgewerkt.

Het noodloket voor zzp-ers wordt uitgevoerd door de gemeentes en is in enkele gemeentes al geopend. Wel zijn de regelingen nog niet geheel goedgekeurd. Vandaar dat de geopende loketten ervoor kiezen om voorschotten te verstrekken. De aanvraagprocedure verschilt per gemeente – deze is vaak te vinden op de website.

 

Door Rik van den Aakster

 

Bron: www.kvk.nl.